voeding De ultieme intermittent fasting gids

Ontbijt staat bekend als de benzine om ons lichaam mee op te starten en is zogenaamd de belangrijkste maaltijd van de dag. Ontbijtgraan bedrijven spelen hier slim op in en hebben mooie marketingpraatjes zoals ons vertellen dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is.
Maar hebben we ontbijt wel echt nodig? Het antwoord is NEE. 
De waarheid is dat de mensheid genetisch op een hele andere manier is geprogrammeerd om te eten dan hoe we nu doen.
Ik heb het hier natuurlijk over intermittent fasting, wat is het is, wat de voordelen zijn, wat de wetenschap hierover zegt en hoe je dit kunt toepassen om je doelen sneller te bereiken, ga ik je allemaal vertellen in dit artikel.
 
CONTENT

ONZE GENETISCHE CODE ^

Als we kijken naar onze voorouders (jagers en verzamelaars), aten zij pas als ze een beest hadden gevangen en de zon was ondergegaan. De Grieken en Romeinen trokken als nomaden rond en waren vooral bezig met het voeren van oorlogen en andere zware fysieke arbeid en hadden geen tijd om overdag te eten. Sterker nog, dit werd niet eens geaccepteerd. 
Laat in de middag, als ze klaar waren met vechten, werden er grote maaltijden voorbereid en zodra de zon onderging, werd er gegeten als koningen. Ze vonden een optimale spijsvertering zeer belangrijk en aten daarom twee maaltijden per dag: lunch en diner, om zo hun lichaam genoeg tijd te geven het voedsel zo goed mogelijk te kunnen verteren. 

Het is niet goed voor het lichaam om constant bezig te zijn met het verteren van voedsel. Dit zet stress op het maagdarmstelsel en verbruikt een hoop energie die het lichaam voor andere zaken kan gebruiken zoals het vechten tegen virussen en infecties, het reinigen van afvalstoffen, het reguleren van vochtbalans en nog veel meer.
Een ander aspect is de werking van twee soorten zenuwstelsels waar we over beschikken. Ook hier waren de Grieken en Romeinen zich maar al te goed bewust van en ze maakten hier op zeer slimme manier gebruik van. 
Dit zijn het sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel, beide onderdeel van het autonoom zenuwstelsel. 
In het kort is het sympatisch zenuwstelsel actief wanneer er geen voedsel meer beschikbaar is in de maag en wordt het parasympatisch zenuwstelsel geactiveerd wanneer we een maaltijd hebben gegeten. Deze twee hebben verschillende kenmerken en functies.

Omdat de fysieke inspanning van overdag veel van hun lichaam eiste, gingen ze zich slaperig en moe voelen, wat ze totaal niet konden gebruiken. Om deze reden werd er overdag niet of nauwelijks gegeten, zodat het sympatisch zenuwstelsel optimaal kon functioneren.
Het parasympatisch zenuwstelsel zorgde ervoor dat hun lichaam effectief kon ontspannen in de avonduren. Gedurende de dag werd het niet geaccepteerd dat er een maaltijd gegeten werd. Dit werd zelfs beschouwd als ongezond en gezien als een vorm van vraatzucht.
Dit wordt bevestigd door de oud-Egyptenaren, die precies het tegenovergestelde leefden. Zij waren geen nomaden, hoefden niet te vechten, hoefden weinig tot geen fysieke arbeid te verrichten en leefden een rijk en welvarend leven. 
Ze verbleven op één vaste plek en aten meerdere maaltijden per dag, die voornamelijk bestonden uit brood, koek, fruit, taarten en cake. We kunnen uit de tekeningen van die tijd opmaken dat ze een zacht, vrouwelijk, dik en onderontwikkeld lichaam hadden in vergelijking tot de Grieken en Romeinen die gespierd, droog en sterk waren. 

Diep in ons zit nog steeds hetzelfde instinct als duizenden jaren geleden en zijn we nog steeds geprogrammeerd om te vasten gedurende de dag en te genieten van een grote feestmaaltijd in de avond. 
Door je ontbijt over te slaan en te genieten van grote geweldige maaltijden, maak je een dieet voor vetverbranding of een voedingspatroon in het algemeen, vele malen makkelijker en aangenamer dan je je ooit zou kunnen voorstellen, omdat je eet volgens je genetische code en niet ertegen. 
Binnen de fitnessindustrie noemen we deze manier van eten intermittend fasting, oftewel IF.
Dit houd simpelweg in dat je iedere dag voor een bepaalde tijd vast en eet. Je krijgt hierdoor de gelegenheid iedere dag overheerlijke maaltijden te eten, omdat je je calorieën van overdag bespaart. 
Daarnaast geeft het je vaste structuur en hoef je minder voor te bereiden of na te denken over eten. Dit geeft je veel meer sociale vrijheid om te genieten van het leven met geliefden en vrienden.
Met Intermittent fasting kan je alles eten waar je hart om vraagt en kan je tegelijkertijd effectief spiermassa opbouwen en vet laten verbranden als sneeuw voor zon.
Het leven is echt veel te kort om jezelf te lopen kwellen met kleine, trieste maaltijden en het meeslepen van bakjes eten en andere ongein.

Ik snap dat je in eerste instantie misschien zult denken dat je ontbijt overslaan en pas later op de dag beginnen met eten, onmogelijk voor je is, maar geloof me je lichaam zal zich snel gaan aanpassen waardoor die gedachte snel zal verdwijnen.
Bedenk ook eens dat miljoenen mensen het wereldwijd dagelijks doen, als zij het kunnen dan kan jij het ook.
Wanneer je lichaam zich heeft aangepast aan het vasten, zal je zowel een uitzonderlijke fysieke als mentale kracht ervaren. Je gebruikt je lichaam dan namelijk zoals het bedoeld is te functioneren. Je zult je daarbij vele malen productiever, sterker, energieker, alerter en meer gefocust voelen gedurende de dag. 
Iedere avond zal je kunnen eten als een koning en ongekende innerlijke en lichamelijke rust ervaren als het tijd is om te ontspannen, en in slaap vallen als een baby wanneer het bedtijd is.

DE VOORDELEN VAN INTERMITTENT FASTING ^ 

GUNSTIG VOOR HET VERBRANDEN VAN HARDNEKKIG VET ^

Uit onderzoek blijkt dat meer tijd doorbrengen in een vastende staat en in het bijzonder trainen in een vastende staat, vetverbranding versnelt
Ook zorgt het voor een verhoogde bloedtoevoer naar de buikregio, waardoor hardnekkige vetcellen op deze plaats beter en sneller kunnen worden verbrandt
''In support of the hypotheses, intermittent ER resulted in greater weight loss and greater (or a tendency for greater) fat loss, without greater loss of FFM, than an equivalent ‘dose’ of continuous ER.''1
Daarnaast verlaagt de insuline naar basiswaardes, waardoor er toename van groeihormoon plaatsvindt en catecholamine niveaus worden verhoogd. Dit verandert je lichaam in de ultieme vetverbrandingsmachine. Hierdoor worden probleemzones zoals de lage rug, en onderbuik bij mannen en benen en buik bij de vrouwen sneller aangesproken.

HET GEEFT SOCIALE VRIJHEID EN ZORGT VOOR EEN AANGENAME STRUCTUUR BINNEN JE DIEET ^

Iedere dag vasten creëert ruimte voor geweldige maaltijden in plaats van kleine onverzadigende snacks of een trieste salade. Dit laat eetbuien en verlangens verdwijnen. Het geeft je de mogelijkheid alles te eten waar je naar verlangt, of je nu vet wilt verbranden of spiermassa wilt opbouwen. Ook geeft het je de vrijheid te genieten van etentjes en andere gezellige aangelegenheden, zonder dat dit je resultaten in de weg zit. 
Vasten creëert namelijk een calorieën buffer, waardoor je kunt genieten van grote hoeveelheden voedsel in bijvoorbeeld je favoriete restaurant of op feestjes met vrienden en familie zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je fysiek. 
Een voordeel dat hiermee gepaard gaat, is bewezen door de University of Jeruzalem; uit dit onderzoek bleek dat als proefpersonen het grootste deel van hun calorieën in de avond aten, er meer gewicht werd verloren en meer vet werd verbrand
''Greater weight loss, abdominal circumference, and body fat mass reductions were observed in the experimental diet in comparison to controls.''2
Deze calorieën kunnen natuurlijk allemaal uit gezonde voeding komen, maar ook uit hamburgers met friet, pizza, chocoladerepen of een grote kom met roomijs. 

Door deze grote flexibiliteit heb je altijd een verzadigd gevoel en zal een dieet voor vetverbranding nooit meer aanvoelen als een dieet. Gewicht verliezen zal een makkie worden en dit zal resulteren in consistentie op de lange termijn, wat zorgt voor verbluffende resultaten. 
Ook geeft het een solide structuur aan je voedingspatroon, omdat je iedere dag hetzelfde aantal maaltijden eet en op dezelfde momenten eet. Dit creëert een gezonde relatie met voedsel en daardoor zal je jezelf niet snel meer overeten. Ook hoef je niet constant meer na te denken over eten en kun je focussen op belangrijkere zaken in het leven.

HET VERHOOGT ALERTHEID EN HERSENCAPACITEIT ^

Je hebt vast weleens meegemaakt dat je helemaal werd opgezogen in een bepaald moment en totaal vergat te eten. Je was te druk bezig om na te denken over eten of om je hongerig te voelen. Vaak zit je op dit soort momenten in een bepaalde gefocuste flow, waarin je een hoop voor elkaar krijgt. 
Stel dat je iedere dag in deze hoge mate van focus, productiviteit, energie en euforie kon komen? Het zou alle aspecten in je leven groots verrijken.
Omdat je meer gebruik maakt van het sympatisch zenuwstelsel tijdens een vast, zal je lichaam meer hormonen aanmaken zoals adrenalinenoradrenaline en dopamine, welke al deze effecten positief stimuleren. 
Een studie, gedaan onder 8 volwassen tijdens de ramadan, bewijst dat er een grote toename van alertheid optreedt tijdens vastperiodes. 
''Food restriction has been demonstrated to increase the alertness in different species and to increase the levels of the wake-promoting neurotransmitter orexin. Orexin-A levels increased in the daytime during fasting and decreased at night compared to BL. The differences in orexin-A levels between DIF and BL were significant at 06:00, 11:00, 22:00, and 02:00.''
Door effectief gebruik te maken van de vast, kun je van deze alertheid en hersencapaciteit profiteren tijdens je dagelijkse bezigheden, fysieke activiteiten, op je werk en mogelijk in de sportschool.

HET VERHOOGT DE AANMAAK VAN GROEIHORMOON (HGH) ^

Vasten heeft een sterk effect heeft op de aanmaak van groeihormoon (HGH). Dit hormoon werkt nauw samen met testosteron en oestrogeen en ze spelen beide een belangrijke rol bij twee belangrijke anabole processen namelijk: glycogeen opname in de spieren en de proteïnesynthese. 
Uit onderzoek blijkt dat na 24 uur vasten, groeihormoon productie 2 tot wel 3 keer zoveel kan zijn als wanneer je zou eten.
Deze periode raad ik overigens niemand aan. De verhoging die je zult ervaren tijdens een vast, zal daarom niet zo groot uitpakken als in dit onderzoek, maar laat het de helft zijn, dit is nog steeds significant.

HET VERHOOGT TESTOSTERON IN MANNEN ^

Testbooster supplementen die je gouden bergen beloven kan je vergeten, want deze zijn compleet waardeloos en een verspilling van je geld. 
Je kunt testosteron op een natuurlijke manier verhogen door middel van de juiste voeding, maar dit realiseer je ook door regelmatig te vasten. 
Onderzoek laat zien dat door vasten de aanmaak van het luteïniserend hormoon (een testosteron precursorhormoon) wordt verhoogd, wat kan resulteren in een verhoging van 180 procent in testosteronlevels. 
''Short-term fasting increased the GnRH-elicited LH response by 67% in the non-obese group (LH incremental areas 2147 ± 304 vs 3581 ± 256, p <0.01), and the corresponding testosterone response by 180% (testosterone incremental areas 111 ±61 vs 311±49 μg · 1−1 · min−1, p <0.01).''4
Het behoud van hoge testosteronlevels is zeer belangrijk voor ons mannen. Het beïnvloedt een aantal belangrijke processen in het lichaam zoals spierkracht, botkwaliteit, energie, slaap, humeur, libido, spermaproductie, ontwikkeling van rode bloedcellen, spieropbouw en vetverbranding.

HET BOOST JE IMUUMSYSTEEM EN VERMINDERT ONTSTEKINGEN ^

Voordat ik met IF begon werd ik, zoals iedereen, wel eens verkouden of ziek. Dit is natuurlijk vervelend en hindert onze dagelijkse taken en fysieke activiteiten. 
Sinds ik ben begonnen met vasten, komt het maar heel zelden voor dat ik ziek word en kan ik me al helemaal niet meer herinneren hoe het is om verkouden te zijn. Alle mensen waar tot nu mee gewerkt heb, ervaren dit krachtige effect op hun immuunsysteem ook. 
De reden hiervan is dat wanneer insuline laag is, het immuunsysteem de ruimte heeft om optimaal te functioneren.

Als wij mensen, maar ook dieren, ziek worden verdwijnt de eetlust. Dit gebeurt zodat het lichaam meer energie kan steken in het vechten tegen schadelijke bacteriën en virussen, in plaats van het verteren van voedsel. 
Een onderzoek dat is uitgevoerd tijdens de ramadan, laat zien dat periodes van vasten een positieve invloed heeft op het remmen van onstekingen
''Our results demonstrate that prolonged intermittent fasting in a model like Ramadan has some positive effects on the inflammatory status of the body and on the risk factors for cardiovascular diseases such as homocysteine, CRP and TC/HDL ratio.''5
Mede hierdoor verbetert ook de conditie van de huid, want vasten vermindert ontstekingen en daarmee dus ook acne of andere huidaandoeningen.

 HET BEHOUD SPIERMASSA TIJDENS EEN CALORIE RESTRICTIE ^

Toen ik voor het eerst over IF hoorde, vond ik het maar dom klinken allemaal. Ik dacht dat ik iedere drie uur proteïne moest hebben, omdat ik anders spiermassa zou verliezen en was daarom in staat mensen te vermoorden als ik langer dan een paar uur zonder proteïnebron zat. 
Toen ik me uiteindelijk ben gaan verdiepen in intermittent fasting, was dit hysterische gedrag gauw verleden tijd. Als het lichaam namelijk alle nutriënten van de laatste maaltijd volledig heeft opgenomen, begint het te functioneren op glycogeen reserves, vetvoorraden en aminozuren die rondvloeien in de bloedbaan. 
Het lichaam kan hier tot wel 24 uur zonder problemen op functioneren, zonder daar spiermassa bij te verliezen. Wat een hoop mensen niet begrijpen is dat tijdens gewichtsverlies zoveel mogelijk spiermassa behouden altijd de hoogste prioriteit heeft.
Spiermassa is niet alleen belangrijk voor de vormen van het lichaam maar heeft ook invloed op aantal veel belangrijkere zaken zoals je stofwisseling, immuunsysteem, insulinegevoeligheid, uithoudingsvermogen en natuurlijk spierkracht.

Een studie, gedaan door de University of Illinois, onderzocht het behoud van spiermassa bij personen met obesitas tijdens een calorierestrictie-periode van twaalf weken, door gebruik te maken van IF. 
Hoewel ze een aanzienlijke hoeveelheid vetmassa hadden verloren (10-20% van hun totale vetmassa), waren ze slechts 1–4% van hun spiermassa kwijt geraakt. Dit is een zeer goed resultaat.
Kleine hoeveelheden spiermassa verliezen tijdens een calorietekort is bijna onvermijdelijk als je je vetpercentage wilt laten zakken onder de 10% procent voor mannen en onder de 20% voor vrouwen. Dit verlies is echter te verwaarlozen en zal na je dieet binnen een aantal weken weer terug winnen. 
Wanneer je een proteïnerijk dieet volgt en je laatste maaltijd van de dag een grote hoeveelheid proteïne bevat, zal er altijd een voldoende hoeveelheid aminozuren beschikbaar zijn, waardoor spierafbraak totaal niet ter sprake is.

HET VERHOOGT DE INSULINE-GEVOELIGHEID EN VERMINDERD DIABETES TYPE 2 ^ 

Hoe hoger je insulinegevoeligheid is, des te beter je lichaam gebruik kan maken van de nutriënten die je eet, vooral koolhydraten. 
Deze zullen hierdoor eerder gebruikt worden voor directe energie, het bijvullen van glycogeenvoorraden in de spieren, spieropbouw en daarmee minder voor vetopslag
Bij insulineresistentie zijn cellen minder gevoelig voor de signalen van insuline.
Hoe resistenter je voor insuline bent, des te langzamer zal je vet verbranden en spiermassa opbouwen en zal je lichaam koolhydraten sneller opslaan als vet.

 

Cardio en krachttraining zijn twee geweldige manieren om je insulinegevoeligheid te verhogen, maar een andere effectieve manier is iedere dag een periode te vasten. Tijdens de vastperiode zal er niet alleen een grote aanspraak gedaan worden op je lichaamsvet, maar ook op de glycogeenvoorraden. Wanneer deze worden uitgeput, zal je lichaam deze voorraden eerst weer moeten aanvullen.
De lever en spiercellen zullen hierdoor gevoeliger worden voor het opnemen van koolhydraten en dit verhoogt de insulinegevoeligheid. Hierdoor kan je uiteindelijk meer koolhydraten eten en zullen deze eerder gebruikt worden voor het aanvullen van spierglycogeen en spieropbouw dan voor de aanmaak van vetweefsel.
De positieve effecten van vasten op de insulinegevoeligheid kan een geschenk uit de hemel zijn voor mensen met diabetes type 2. In meerdere studies is bewezen dat door middel van regelmatig vasten, de bloedsuikerspiegel beter onder controle blijft. 
Het kan zelfs de symptomen van diabetes type 2 terugdraaien, omdat de alvleesklier zichzelf kan vernieuwen, die als functie heeft de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. 

Ga niet zomaar beginnen met vasten als je diabetes type 2 hebt, want ik ben absoluut geen dokter. Bespreek eerst met een medisch professional of het verantwoord voor je is, maar gezien de studies op dit gebied kan het een uitkomst bieden.

HET VERHOOGT AUTOFAGIE ^

Een groot voordeel van vasten is dat het autofagie vergroot. Dit is een proces waarin je lichaam afvalstoffen verwijdert en zichzelf repareert. 
Autofagie speelt een belangrijke rol in het behoud van spiermassa en heeft een sterk anti-verouderingseffect op alle cellen in ons lichaam. 

Ook is het betrokken bij het voorkomen van een aantal degeneratieve ziektes en kwalen zoals sarcopenie (spierverlies), infecties, hartziekten en neurodegeneratie(het afsterven van zenuwcellen). 
Regelmatig vasten, in combinatie met voldoende slaap en intensieve krachttraining, bewijst de meest optimale manier te zijn om maximaal van dit proces te kunnen profiteren.

ENERGIEVOORRADEN TIJDENS IF ^

Energie kan uit twee bronnen komen: lichaamsvet of glycogeen in de lever en spieren. Lichaamsvet wordt omgezet naar vrije vetzuren die door veel cellen gebruikt kunnen worden als energie. Deze worden voornamelijk gebruikt wanneer we lichtere fysieke activiteiten ondergaan zoals NEAT en LISS-cardio en wanneer het lichaam in rust is.
Wanneer we energie nodig hebben om ons te concentreren op bepaalde mentale taken, training of zware fysieke arbeid, dan heeft het lichaam een directere vorm van energie nodig – glycogeen. Glycogeen wordt vanuit de lever en de spieren omgezet naar glucose en vrijgelaten in de bloedbaan. Dit proces heet glycogenolyse. Dit voorziet ons lichaam van directe energie, zodat we kracht kunnen leveren, na kunnen denken en alle lichamelijke functies kunnen blijven werken zoals het hoort.
Energie vanuit de lever wordt als eerst aangesproken. De lever kan gemiddeld 100 gram glycogeen opslaan en deze voorraad wordt voornamelijk gebruikt om onze hersenen te voorzien van energie. Tekenen dat je licht in je hoofd wordt en moeite hebt met nadenken, komen daarom veelal door uitgeput leverglycogeen. De snelheid waarmee deze voorraad wordt aangesproken, heeft te maken met een aantal factoren als dieet, training, spiermassa, stofwisseling en meer. 
Wanneer de lever leeg is, zal het lichaam switchen naar een alternatieve bron van energie en deze vindt het voornamelijk in de glycogeenvoorraden van de spieren. Deze worden vooral gebruikt tijdens intensieve fysieke activiteiten zoals krachttraining en HIIT-cardio.

IF-PROTOCOLLEN ^

Als je aan vasten denkt, denk je waarschijnlijk aan een lange tijd niet eten, gevolgd door een feestmaaltijd laat in de avond, zoals tijdens de ramadan.
De IF-protocollen die ik je aanraad, zijn echter een stuk flexibeler dan dat zodat je kunt eten op tijden die je zelf kan indelen aan de hand van jouw levensstijl. Je kunt kiezen uit de volgende protocollen:
Type A  16/ 8
(16 uur vasten/ 8 uur eten)

Of

Type B  14/ 10
(14 uur vasten/ 10 uur eten)
Tijdens de vast zijn geen calorieën toegestaan, dus water, koffie en thee zijn de beste opties qua drinken. Je kunt na de vastperiode je maaltijden indelen zoals je zelf wilt, hieronder laat ik van beide types een aangenaam voorbeeld zien.
Hieronder een voorbeeld voor een Type A in combinatie met pre-workout maaltijd.
 • 7:00: Opstaan
 • 14:00: Een stuk fruit (Einde Vast)
 • 15:00: (Pre-workout) Grote lunch
 • 16:30: Krachttraining
 • 19:00: (Post-workout) Groot diner
 • 21:30: Proteïnerijke snack/ dessert
 • 22:00: Begin Vast
Je kunt hier zo flexibel in zijn als je wilt, je kunt ook kiezen voor twee kleinere maaltijden en misschien wel een mega dessert?;)
Het belangrijkst is dat je een voedingspatroon creëert waar je gelukkig van word.

Hieronder een voorbeeld van een type B in combinatie met vastende training:

 • 6:00: Opstaan
 • 7:00: (Pre-workout): 10 g BCAA of 5 g leucine of HMB 3 g (Optioneel): Pre-workout supplementen
 • 7:15: Vastende krachttraining
 • 8:30: (Post-workout) 10 g BCAA of 5 g leucine of HMB 3 g
 • 9:30: 10 g BCAA of 5 g leucine of HMB 3 g
 • 10:00: Een stuk fruit (Einde Vast)
 • 12:00: Grote lunch
 • 15:30: Proteïnerijke snack
 • 19:30: Groot diner
 • 20:00: Begin Vast

Als vasten nog compleet nieuw voor je is dan moet je allereerst gaan bepalen hoelang je wilt gaan vasten, kies uit 14 of 16 uur. Bedenk hierna hoe je maaltijden wilt gaan indelen en het beste bij jouw levensstijl en voorkeuren past. Hoe groot, hoeveel en wat je eet is totaal onbelangrijk (zolang je binnen je calorieën target blijft en je eiwit behoefte haalt), het belangrijkst is dat je een voedingspatroon creëert waar je gelukkig van word.

WAT KLEINE TIPS ^

 • WEES PRODUCTIEF: De vast is een perfecte tijd om productief te zijn en dingen te ondernemen. Ga je niet lopen vervelen en aan eten zitten denken.
 • VERGEET HET FEIT DAT JE AAN HET VASTEN BENT: Het kan niemand wat schelen dat je aan het vasten bent, hou het voor jezelf en laat het feit dat je aan het vasten bent los.
 • POST-WORKOUT MAALTIJD: Laat je post-workout maaltijd minimaal 20% van je proteïne behoefte bevatten.
 • SUPPLEMENTEN: Wanneer je kiest voor vastende krachttraining of HIIT-cardio, raad ik je aan dit nooit te doen zonder leucine, BCAA’s of HMB, om spierafbraak zoveel mogelijk te beperken. 
 • STRUCTUUR: Probeer een vaste structuur qua eetpatroon aan te houden. Je hoeft niet neurotisch iedere dag op exact dezelfde tijdstippen te eten, maar probeer wel hetzelfde aantal maaltijden te eten per dag. Als je op bepaalde dagen langer zou willen vasten, dan is dat ook geen probleem. Zolang je aan einde van de dag je cijfers haalt, zit je altijd goed.
Bedankt voor je interesse en ik hoop dat dit artikel waardevol voor je is geweest.
Heb je een vraag of heb je iets zeggen over dit artikel laat je dan comment achter hier beneden!
Mocht je alle informatie voor het creëeren van een fit en sterk lichaam overzichtelijk en stap voor stap uitgelegd willen hebben, dan is mijn boek wellicht interessant voor jou!?
Bestel hem vandaag nog en bouw jouw eigen Elite Physique!
Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste artikelen? Schrijf je dan onderaan in voor mijn maandelijkse gratis nieuwsbrief!

Mijn naam is Robin Vlaanderen, ik ben schrijver, gymwarrior, gezondheidsfreak en oprichter van Athletic Mind. Ik geloof dat iedereen een lichaam, gezondheid, en leven kan creƫren waar hij of zij van droomt.

1 comments
Jouw reactie is verzonden
Peter
1 jaar geleden
Bedankt. Top informatief