supplementen Waarom magnesium belangrijk is voor atleten

Magnesium wordt niets voor niets de vonk van het leven genoemd. Het is namelijk één van de belangrijkste mineralen die het lichaam nodig heeft. Dit komt omdat magnesium net als calcium betrokken is bij meer dan 300 processen in het lichaam.
Zonder magnesium kunnen spieren niet functioneren en helder nadenken zal ook een lastig verhaal worden. Dit mineraal staat ook wel bekend als het ''anti-stressmineraal'', omdat het een ontspannend effect heeft op spieren en bloedvaten. Magnesium kan dan ook helpen om te relaxen en beter in slaap te vallen.
Waarom we het zo belangrijk is als je fysiek actief bent beschrijf ik in dit beknopte artikel..

 

CONTENT

DE FUNCTIES EN VOORDELEN VAN MAGNESIUM

Magnesium kent nog veel meer voordelen en is betrokken bij processen als:
Magnesium is vooral te vinden in groene bladgroentes, avocado's, chocola, bananen, granen, zuivel, bonen, zaden en noten.

De gemiddelde mens kan ongeveer rond 25 gram aan magnesium in het lichaam opslaan, waarvan het grootste gedeelte zich bevindt in ons bot en spierweefsel. Net als bij kalium kunnen we ook weer veel magnesium verliezen via urine en door overmatig zweten. Tekorten komen dan ook veel voor bij actieve sporters.

SYMPTOMEN VAN EEN MAGNESIUM TE KORT ^

Een magnesium te kort komt vaak voor bij actieve sporters. Dit omdat het lichaam veel magnesium verbruikt tijdens fysieke inspanning en veel verliest via zweten. Je kunt dus snel te maken krijgen met negatieve symptomen zoals:
 • Energie gebrek
 • Slappe spieren
 • Spierkrampen
 • Slapeloosheid 
 • Stemmingswisselingen 
 • Onregelmatige hartslag
Als je deze symptomen bij jezelf herkent, dan kan het verstandig zijn wat extra magnesium te nemen in de vorm van een supplement. Vermijdt magnesiumoxide, deze vorm wordt het slechtste opgenomen. Je kunt het beste kiezen voor een natuurlijk citraat, malaat of gluconaat.
De klinische effectieve dosis voor mannen is 420 mg en voor vrouwen 320 mg voor vrouwen per dag. 
Omdat je ook een al een gedeelte binnenkrijgt via voeding, raad ik je aan te beginnen met een dosis van 200 mg (bij voorkeur bij je laatste maaltijd).
Omdat calcium en magnesium elkaars tegenpolen zijn, is het verstandig deze zoveel mogelijk gescheiden te houden.

TOP 10 MAGNESIUM RIJKE VOEDING ^

Hieronder 10 magnesium-rijke voedingsmiddelen per 100 gram:
 1. Spinazie: 45 mg
 2. Pindakaas: 154 mg
 3. Zwarte Bonen: 70mg
 4. Havermout: 120 mg
 5. Cashewnoten: 140 mg
 6. Pure Chocolade: 100 mg
 7. Aardappel: 30mg
 8. Pompoenpitten: 160 mg
 9. Bruine rijst: 50 mg 
 10. Bananen: 30 mg 
Magnesiumtekort is een van de meest voorkomende nutriënt-tekorten ter wereld en daarom is het van belang deze zoveel mogelijk binnen te krijgen via voeding. Als je veel beweegt en regelmatig veel vocht verliest, kan het bijslikken van magnesium dus absoluut helpen.

Bedankt voor je interesse en ik hoop dat dit artikel waardevol voor je is geweest.

Heb je een vraag of heb je iets zeggen over dit artikel laat dan een comment achter hier beneden!

Mocht je alle informatie voor het creëeren van een fit en sterk lichaam overzichtelijk en stap voor stap uitgelegd willen hebben, dan is mijn boek wellicht interessant voor jou!?

Bestel hem vandaag nog en bouw jouw eigen Elite Physique!

Wil je op de hoogte blijven van mijn laatste artikelen? Schrijf je dan onderaan in voor mijn maandelijkse gratis nieuwsbrief!

Mijn naam is Robin Vlaanderen, ik ben schrijver, gymwarrior, gezondheidsfreak en oprichter van Athletic Mind. Ik geloof dat iedereen een lichaam, gezondheid, en leven kan creƫren waar hij of zij van droomt.

0 comments
Jouw reactie is verzonden